"Sivilo" smanjuje budžet

Bez autora
Jul 26 2011

Zbog sive ekonomije budžet Crne Gore je umanjen za 70 miliona eura na godišnjem nivou. Tih 70 miliona čine 20 odsto učešća na nivou države. Ako uzmemo prihode po osnovu PDV-a, to je oko 70 miliona eura manje prihoda na godišnjem nivou, što znači da ako smanjimo sivu ekonomiju na 10 procenata, što nam je cilj, prihodovali bismo dodatnih 35 miliona eura na godišnjem nivou. Siva ekonomija je najizraženija u oblasti prometa roba i usluga, kao i na tržištu rada. Po sektorima siva ekonomija najprisutnija je u građevinarstvu, uslužnim djelatnostima, kao što su ugostiteljske usluge, koje u većem obimu obavljaju naplatu prihoda u gotovini, kao i u sezonskim djelatnostima. Kada su u pitanju zemlje regiona, problem sive ekonomije je i kod njih prisutan u rasponu od 25 do 30 odsto.

Zbog sive ekonomije budžet Crne Gore je umanjen za 70 miliona eura na godišnjem nivou, kazala je portparol Ministarstva finansija Marija Radenović.

Tih 70 miliona, kako je ona navela, čine 20 odsto učešća na nivou države.

"Ako uzmemo prihode po osnovu PDV-a, to je oko 70 miliona eura manje prihoda na godišnjem nivou, što znači da ako smanjimo sivu ekonomiju na 10 procenata, što nam je cilj, prihodovali bismo dodatnih 35 miliona eura na godišnjem nivou", ocijenila je Radenovićeva i istakla da je siva ekonomija najizraženija u oblasti prometa roba i usluga, kao i na tržištu rada.

Po sektorima siva ekonomija najprisutnija je u građevinarstvu, uslužnim djelatnostima, kao što su ugostiteljske usluge, koje u većem obimu obavljaju naplatu prihoda u gotovini, kao i u sezonskim djelatnostima.

Kada su u pitanju zemlje regiona, problem sive ekonomije je i kod njih prisutan u rasponu od 25 do 30 odsto, kazali su iz Ministarstva finansija.

"Isti problem je i kod zemalja EU. Bugarska u 2009. godini bilježi učešće sive ekonomije u BDPu od 32,5 odsto", navela je Radenović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik